Bezpieczeństwo żywności - współczesne problemy analityczne (e-book) [pdf]
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Wydanie elektroniczne w formacie PDF
Zgodnie z rozporządzeniem z 2002 roku, żywność kwalifikuje się jako niebezpieczną, jeśli jest ona szkodliwa dla zdrowia i nie nadaje się do spożycia przez ludzi. Ciągły monitoring procesu wytwarzania oraz kontrola jakości produktu gotowego to fundamentalne elementy zapewniające jakość produkowanych wyrobów. O bezpieczeństwie żywności można mówić, jeśli w trakcie jej obecności na rynku zachowuje ona swoje pierwotne bądź oczekiwane właściwości, które określa się na podstawie wyznaczanie okresu trwałości.
Współcześnie, świadomi konsumenci poszukują żywności łączącej w sobie cechy związane z wysoką wartością odżywczą, atrakcyjnością sensoryczną oraz bezpieczeństwem jej spożycia. Natomiast po stronie producenta żywności spoczywa obowiązek sprostania tym wymogom, a przy okazji proponowania innowacyjnych produktów spożywczych.
W publikacji omówiono różne rodzaje innowacyjnych metod analitycznych, które pozwalają na poprawę bezpieczeństwa żywności, zarówno w kontekście jej trwałości i określenia terminu przydatności do spożycia, jak również w odniesieniu do często występujących alergii pokarmowych i nietolerancji. Poruszone zostały także kwestie składników pokarmowych, które mają korzystny lub niekorzystny wpływ na ludzkie zdrowie.
Tematyka:
-
Żywność modyfikowana genetycznie − współczesny problem czy szansa?
-
Nanotechnologia w technologii żywności
-
Innowacyjne, niekonwencjonalne ale współczesne metody konserwowania żywności – przegląd, charakterystyka możliwości aplikacyjne
-
Określenie mikrobiologicznej trwałości przechowalniczej produktów żywnościowych
-
Metody wykrywania alergenów w produktach spożywczych
-
Metody oznaczania zawartości białek glutenowych w żywności bezglutenowej
-
Termograwimetryczna analiza żywności – przegląd zastosowań
-
Kwasy nukleinowe – niedoceniane składniki żywności
-
Glikoalkaloidy i saponiny – analityka, rola biologiczna, bezpieczeństwo żywności
-
Aminy biogenne w żywności – charakterystyka, występowanie, zagrożenia
-
Akryloamid w żywności – charakterystyka, występowanie i zagrożenia
Szczegóły publikacji:
Data wydania: lipiec 2021
Liczba stron: 61
ISBN: 978-83-66984-01-1
Język wydania: polski
Dane techniczne
wersja | Elektroniczna (PDF) |
Typ produktu | E-Booki |