Bezpieczeństwo żywności - współczesne problemy analityczne (e-book) [pdf]

ebook Bezpieczeństwo żywności bok50.png
  • promocja
  • nowość
Dostępność: dostępny
Cena: 40,00 zł 80,00 zł 40.00
zawiera 5% VAT, bez kosztów dostawy
ilość egz.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Wydanie elektroniczne w formacie PDF

 

Zgodnie z rozporządzeniem z 2002 roku, żywność kwalifikuje się jako niebezpieczną, jeśli jest ona szkodliwa dla zdrowia i nie nadaje się do spożycia przez ludzi. Ciągły monitoring procesu wytwarzania oraz kontrola jakości produktu gotowego to fundamentalne elementy zapewniające jakość produkowanych wyrobów. O bezpieczeństwie żywności można mówić, jeśli w trakcie jej obecności na rynku zachowuje ona swoje pierwotne bądź oczekiwane właściwości, które określa się na podstawie wyznaczanie okresu trwałości.

Współcześnie, świadomi konsumenci poszukują żywności łączącej w sobie cechy związane z wysoką wartością odżywczą, atrakcyjnością sensoryczną oraz bezpieczeństwem jej spożycia. Natomiast po stronie producenta żywności spoczywa obowiązek sprostania tym wymogom, a przy okazji proponowania innowacyjnych produktów spożywczych.

W publikacji omówiono różne rodzaje innowacyjnych metod analitycznych, które pozwalają na poprawę bezpieczeństwa żywności, zarówno w kontekście jej trwałości i określenia terminu przydatności do spożycia, jak również w odniesieniu do często występujących alergii pokarmowych i nietolerancji. Poruszone zostały także kwestie składników pokarmowych, które mają korzystny lub niekorzystny wpływ na ludzkie zdrowie.

 

Tematyka:

  • Żywność modyfikowana genetycznie − współczesny problem czy szansa?

  • Nanotechnologia w technologii żywności

  • Innowacyjne, niekonwencjonalne ale współczesne metody konserwowania żywności – przegląd, charakterystyka możliwości aplikacyjne

  • Określenie mikrobiologicznej trwałości przechowalniczej produktów żywnościowych

  • Metody wykrywania alergenów w produktach spożywczych

  • Metody oznaczania zawartości białek glutenowych w żywności bezglutenowej

  • Termograwimetryczna analiza żywności – przegląd zastosowań

  • Kwasy nukleinowe – niedoceniane składniki żywności

  • Glikoalkaloidy i saponiny – analityka, rola biologiczna, bezpieczeństwo żywności

  • Aminy biogenne w żywności – charakterystyka, występowanie, zagrożenia

  • Akryloamid w żywności – charakterystyka, występowanie i zagrożenia

 

 

Szczegóły publikacji:

Data wydania: lipiec 2021
Liczba stron: 61
ISBN: 978-83-66984-01-1
Język wydania: polski

Dane techniczne

wersja Elektroniczna (PDF)
Typ produktu E-Booki

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl